Jak już zaznaczyłem w innym poście, tabela ta wraz z tabelą 137 i 151 musi tworzyć integralną całość. Przydałoby się stworzenie nawet tutaj sensownego taktu.
Data: 08 Feb 2009 14:57
Liczba wypowiedzi: 6
RSS: Nowe wypowiedzi
O ile dla tabeli 151 jest możliwe ułożenie taktu jest możliwe, to dla 152 raczej ciężko, ponieważ od BBGł do BBLipnik i od Wilkowice-Bystra do Zwardonia jest jeden tor, jest tu duży ruch pociągów, a czasy pomiędzy stacjami jest bardzo zróżnicowany. Wg mnie trzeba dążyć aby pociągi między Żywcem a Bielskiem mijały się w okolicach BBLeszczyny, unikać mijanek w Łodygowicach. Musiałoby to wyglądać mniej więcej tak:
Żywiec wyj. 6.58 - BBGł. przyj. 7.28
BBGł. wyj. 7.20 - Żywiec przyj. 7.50
Czas jazdy 30min. między Żywcem, a BBGł dla poc. osobowego zatrzymującego się na każdym przystanku jest maksymalny jaki dziś można tam osiągnąć, przy założeniu że po drodze nie ma żadnej mijanki.
Dla zainteresowanych podaję czasy jazdy pomiędzy poszczególnymi stacjami (czyt. mijankami) dla poc. osobowego, pomiędzy Bielskiem a Zwardoniem, ponieważ z sieciowego rj. nie zawsze to wynika, a często mają wydłużony czas jazdy (jutro wrzucę resztę dla tej jednotorówki):
BBGŁ- 3min -BBLipnik- 3min- BBLeszczyny- 5min(parzysty 7min) -WilkowiceB.- 7min -Łodygowice- 9min -Żywiec- 16min -WęgierskaG.- 10min -Milówka- 9min -Rajcza- 15min -Sól- 16min -Zwardoń
Wnet wrzucę tu w miarę kompleksową propozycję dla 151,152,137
ATP przeglądam Twoją ogromną prace pod tytułem: ATP_Śląskie 2009/2010.
Jestem pełen podziwu.
A teraz uwagi do tabeli 152:
1. między Żywcem a Bielskiem masz fajny takt godzinny, lecz nie do końca możliwy (czołowe między BBGł a BBLipnik, tam jest jeden tor!), mogłoby być tak: wyjazd z BBGł 6.54, przyjazd do BBGł 7.02, musi być przynajmniej 8min., a najlepiej 15min. różnicy. A jak się zrobi wyjazd z BBGł po wjeżdzie pociągu z Żywca do BBGł., to znowu nie wyjdzie takt godzinny w Żywcu, ale to już pewnie wiesz.
2.Bardzo korzystne jest (tak jak zrobiłeś) że krzyżowania w Żywcu są ok godziny X.30.
3. Z Żywca do Katowic jest potrzebny o godz. 3.31 (Żywiec-BBGł (D))
4. Natomiast co do Żywiec - Zwardoń :
5. Koniecznie dołóż ze Zwardonia poc. o godz
- 3.12 (Zwardon-Żywiec (D)); i naten pociąg koniecznie skomunikowanie w Żywcu od strony Suchej
- 4.12 i naten pociąg koniecznie skomunikowanie w Żywcu od strony Suchej
te dwa pociągi to podstawa tej linii ( w obecnym rozkładzie jazdy 414 to są 2xEN57 i tak musi być!!!)
- zamiast 10.12 , proponuję 11.12 i z nim zrobić skomunikowanie w Żywcu ze Suchą zamiast godzinę wcześniej
- 16.12 skreślić [1]
6. Z Żywca do Zwardonia:
- nie jest potrzebny poc. o godz 11.32, lepiej o 12.32 i wtedy niech przyjedzie poc z SuchejB 12.26 zamiast 11.26
- górala proponuję BBGł 16.44, Żywiec 17.12 (czyli tak mniej więcej jak jeździ dzisiaj)
- dopisać 22.32, 23.32 (D)
7. Bardzo dobry pomysł aby Góral wyjeżdżał z Zwardonia o 7.42
8. Nie sprawdzałem czy Twój rj jest realny pod względem mijanek.
1. między Żywcem a Bielskiem masz fajny takt godzinny, lecz nie do końca możliwy (czołowe między BBGł a BBLipnik, tam jest jeden tor!)
I o to właśnie chodzi. Nie znam na pamięć absolutnie całej sieci kolejowej naszego kraju wg stanu na dzień dzisiejszy.
Ale właśnie tu leży sens wzajemnej współpracy, by jeden podał coś, a drugi to zweryfikował.
Akurat co do 152 położyłem nacisk na wszelkie możliwe połączenie ze 137 w Żywcu, nawet nie zastanawiając się nad tym Lipnikiem.
To jest potęga, mieć współpracowników w każdym terenie, bo wtedy nie ma szans dać takiej plamy.
3. Z Żywca do Katowic jest potrzebny o godz. 3.31 (Żywiec-BBGł (D))
Jak wyżej. Jest potrzebny - trzeba dodać.
5. Koniecznie dołóż ze Zwardonia poc. o godz (…)
Ale ja podałem ramy, widzisz to codzień, to dołóż, odejmij, skreśl [1], dopisz [2]. Któż to lokalnie jest w stanie zrobić lepiej!
Zachowaj jedynie ilość przesiadek.
8. Nie sprawdzałem czy Twój rj jest realny pod względem mijanek.
To też zadanie dla Ciebie ;-)
Takie pytanko ATP?
Czy lepiej abym poracował nad Twoim rj, żeby stał się realny pod względem mijanek, itp?
Czy może lepiej abym skupił się nad poprawą tegorocznego?
Czy lepiej abym poracował nad Twoim rj, żeby stał się realny pod względem mijanek, itp? Czy może lepiej abym skupił się nad poprawą tegorocznego?
Ani jedno ani drugie.
Tegoroczny już jest spalony. Spóźniliśmy się i zapominamy o nim (nie konserwujemy bagna).
Jeśli masz ochotę angażować się, twórz własną propozycję, całkowicie od podstaw. Ale w sposób kompletny.
Z mojej czerp jedynie ilość przesiadek, która powinna być co najmniej taka sama.
Całą pozostałą inicjatywę zostaw sobie.
Sposób prezentacji wyników ma nikłe znaczenie, nie musi być kolorowo, ważna jest treść i jej szczegóły.
Sprawy takie jak cykliczność też pozostawiam własnej inicjatywie. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że nie bardzo przyprowadzić od Zwardonia do Katowic pociągi w obecnym stylu, kiedy dalej (na liniach wybiegowych z Katowic w inne strony) dążymy do połączeń idealnie cyklicznych.
Pozdrawiam