Tabela najtrudniejsza, kręgosłup komunikacyjny naszego regionu.
Sądzę, że tutaj najważniesze będą: idealne skomunikowania w Gliwicach i Katowicach. Proponuję bezwzględnie tak godzinny, w szczycie zwiększany do 30 minut (w dni robcze warto rozważyć nawet takt 15-minutowy).
Data: 08 Feb 2009 14:56
Liczba wypowiedzi: 8
RSS: Nowe wypowiedzi
Z Katowic w kierunku Sosnowca linia obsługuje kursy:
- EC, IC, Ex do Warszawy - zapewne w godzinnym takcie, z ew. dziurami (obecnie z Katowic odchodzą o pełnych godzinach)
- pośpieszne przez Częstochowę do Warszawy, Łodzi, Gdyni - (należy wymusić godzinny takt, ew. półgodzinny z dziurami)
- osobowe do Zawiercia/Częstochowy - co pół godziny na przemian (uzupełniane w godz. szczytu pociągami Regio Plus)
- osobowe do Tunelu/Sędziszowa odchodzące z trasy w Katowicach Szopienicach
Czas przejazdu z Katowic do Zawiercia:
- IC - 37 minut
- pośp - 41 minut
- osob. - 53 minuty
- Regio Plus - 44 minuty
To są założenia które trzeba by wziąć pod uwagę przy ukłądaniu rozkłądu.
Po wstępnych przemyśleniach urodziło mi się w głowie coś takiego (chodzi mi przede wszystkim o to, aby osobowe pd drodze nie musiały przepuszczać pośpiechów, choć może to być nieuniknione, gdy weźmie się pod uwagę pociągi relacji Częstochowa-Kraków wpadają ce na trasę w Ząbkowicach).
typ | odj. z Katowic | przyj. do Zawiercia |
EC/IC/Ex do Warszawy | :00 | :37 |
osob. do Zawiercia | :05 | :58 |
regio do Cz-wy | :19 | :03 |
pośp. | :27 | :08 |
osob. do Cz-wy | :34 | :27 |
osob. do Tunelu | :40 | - |
pośp. | :51 | :32 |
W powyższym planie różnice między godzinami odjazdów z Katowic i przyjazdów do Zawiercia wynoszą minimum 5 minut (jeśli infrastruktura pozwala na zachowanie mniejszych odstępów to proszę o informację. W samym planie nie widzę wielkiej rewolucji (IC jeżdżą tak jak w aktualnym rozkładzie, regio i osob. także jeżdżą mniej więcej tak jak w obecnym rozkładzie). Jest to jakiś punkt wyjściowy do dalszej pracy.
Kierunek Tunel musi być dopasowany do taktu na trasie Kraków-Tunel-Sędziszów-Kielce…. więc wychodziłoby, że dopasowanie do obecnego taktu daje nam odjazdy z Katowic pomiędzy :25-35 (5 minut na przesiadkę z pociągów rel Gliwice-Czestochowa wystarczy, tymbardziej że te pociągi odjeżdżają z peronu 3-go
I moja wyjściowa propozycja rozkładu na trasie Zawiercie-Katowice:
typ | odj. z Zawiercia | przyj. do Katowic |
osob. z Zawiercia | :05 | :59 |
pośp. | :24 | :04 |
EC/IC/Ex | :30 | :09 |
osob. z Cz-wy | :35 | :29 |
regio | :50 | :34 |
pośp. | :59 | :39 |
osob. z Tunelu | - | :45* |
- - w przypadku, gdy o danej godzinie nie jedzie Regio Plus pociąg ten może wejść na jego miejsce, np. pociąg dojeżdżający przed 6 do Katowic.
Będąc świadomy tego faktu zostawiłem lukę, że w razie czego pociąg z Tunelu może wejść w miejsce RegioPlusa. Przynajmniej jeśli chodzi o pociąg dojeżdżający przed 6 rano. Zresztą podejrzewam, że pociągi dałoby się tu bardziej upakować, bo nie raz widziałem w Katowiach osobówkę z Sosnowca dojeżdżającą 4 minuty po pospiesznym/IC.
Takt osobówek co 20 minut + jedna na godzinę do kozłowa i jedna na godzinę do wawy.
Innej opcji nie ma
W szczycie dodatkowo RegioPlus które odciąży osobówki .
Skomunikowania to podstawa , nie może pociag uciekać minutę przed przyjazdem bo np. nie ma wolnego toru.
Po sesji wracam do tworzenia koncepcji rozkładu 2009/2010 (ok 10.03)