Ja już przedstawiałem własną (wstępną) propozycję rozkładu dla linii 166.
Moim zdaniem, pociągi z Bytomia powinny wyjeżdżać 20 minut po pełnej godzinie. Wtedy przyjazd do Gliwic byłby 42 minuty "po".
W tej tabeli jest informacja, że cykl 30-minutowy w godzinach porannych z Bytomia do Gliwic jest do ustalenia. Moim zdaniem, nie ma tutaj nic do ustalania. Pociągi, które dowożą pasażerów na 6, 7, 7:30, 8, 8:30 są potrzebne.
Adam strasznie upiera się za cyklicznym rozkładem jazdy, ja z kolei uważam, że cykliczny, nie zawsze oznacza praktyczny. W przypadku linii Bytom-Gliwice ciężko jest ustawić pociągi tak, aby kursowały w regularnych odstępach, dowożąc pasażerów na taką godzinę, na jaką muszą być w szkole, pracy czy na uczelni, bez zbędnego "pałętania" się po Gliwicach przez 25 minut.
Poza tym nie wiemy, jaka była frekwencja w pociągach na linii Bytom-Gliwice w drugiej połowie grudnia i pierwszej połowie stycznia, kiedy to pociągi do Gliwic odjeżdżały właśnie 40/50 minut po pełnej godzinie. Już od dawna trąbię, że coś takiego ułatwiłoby nam stworzenie rozkładu, ponieważ mielibyśmy porównanie, jak frekwencja w danym kursie wyglądała w październiku, a jak w tym samym pociągu na przełomie grudnia i stycznia.
Poza tym boli mnie fakt, że nie ma pociągu, który dowoziłby pasażerów na 21 do Gliwic. Od zeszłego roku o tym myślałem, poza tym na portalu www.bytomski.pl toczyła się na ten temat dyskusja i były posty, że taki pociąg jest potrzebny.
Adamie i nie miej do mnie pretensji o to, że zrezygnowałem z taktu 30-minutowego na tej linii, bo to nie jest prawda. Od początku popieram ten pomysł i już z dniem 31 stycznia 2008 roku byłem przekonany, że takie rozwiązanie przyciągnie pasażerów do pociągów. Poza tym nie wyobrażam sobie, aby z rana nie było pociągów do Gliwic własnie co pół godziny (tak jak jest obecnie).
Generalnie rzecz biorąc, rozkład nadaje się jeszcze do przeanalizowania. Bardzo się cieszę, że @ATP-Transport podjął się stworzenia rozkładu dla linii 166. Cenię to sobie, ponieważ wiem, ile włożył pracy w ten rozkład. Jest to godne pochwały i należą Mu się ogromne brawa. Ale tak jak napisałem, musimy jeszcze podkręcić kilka śrubek w tym co stworzył ATP-Transport i rozkład będzie jak marzenie.